Как да изберем перфектните маратонки?

Как да изберем перфектните маратонки?

0 коментар(и)

В тази статия даваме съвети как да изберете перфектните маратонки.

Целта е да ви помогнем да разберете от какво точно имате нужда в момента и какъв тип маратонки да изберете, без да губите време в чудене и разглеждане на стотици обувки.
Всичко зависи от това за каква или какви дейности търсите маратонки. И за да ви помогнем, ще разделим дейностите на три главни категории: Ходене, Тренировки и Офроуд.

Да започваме!

Ходене...

...в парка, до мола, до колата, по задачки или просто, ако цял ден сте на крак, то по-добре денят да мине в удобни маратонки.

Маратонките за ходене най-често са или със семплa визия за разходки или стилни маратонки за ежедневието.

Някои хора смятат, че ходенето и тичането са много близки една до друга активности и затова често използват едни и същи обувки за двете. Това обаче не е най-добрият подход. Защото, когато ходите теглото ви се разпределя много по-равномерно върху стъпалото, отколкото когато бягате. При бягане по-рядко стъпвате на цялото стъпало.
Обувките за ходене са проектирани по определен начин точно за тази си цел. Те са леки и предлагат точното количество опора по цялото стъпало.

Не казваме, че обувките за ежедневието не стават за бягане, но не са идеални за тази цел. Затова имаме различни серии, които пасват за конкретни активности с различна натовареност:
1. За ходене - ежедневни
2. Балансирани - за ходене, бягане и тренировки

Примери за маратонки за ежедневието са сериите ни:
CLASSIC CLASSIC SKATE AK LS RETRO

Ще познаете обувките за ходене по равните подметки, без специални извивки и дълбоки грайфери по тях.

Сериите, които са балансирани за бягане, ежедневието и тренировки са с по-специални подметки и като цяло материалите използвани в тях са по-високотехнологични и специализирани. Подходящите балансирани серии са:
CLASSIC SS
SKY RUN
SKY RUN
SKY RUN SS
SKY RUN EVO
CROSS
CROSS SS
(По-надолу в текста ще видите подробно описание на тези серии и за какво още са подходящи)
Следващите са обувките за...

Тренировки

Обувките за тренировки често са по-мрежести от останалите маратонки. Това позволява на краката ви да дишат и да се охлаждат, докато тренирате във фитнеса или навъртате километри при бягане.
Тренировките ги разделяме на 3 типа:
Джогинг - пътека, стадион, алеята в парка.

Ако ходенето е леко натоварване, то тук говорим от средно до високо натоварване. Затова маратонките ви трябва да бъдат по-висок клас, с по-сложна конструкция и по-нови технологии използвани при изработването им, за да издържат на натоварването по-дълго време.

При избор на маратинки за джогинг хората обикновено избират или обувки за Маратон или за Крос-тренировки в зависимост от това дали наблягат предимно на бягането или съчетават джогинга с редовните си тренировки. Така, че следващите 2 типа маратонки са двете възможности, от които да изберете за джогинг.

Маратон - Бягане на дълги разстояния. При този тип се оглеждайте за маратонки, които са леки, с малко по-твърди подметки, прилепват към краката и имат много добра вентилация. Нашият модел Marathon е създаден точно с тази цел и също така има вентилация на подметката, което драстично намалява възможността за изпотяване на краката при бягане на дълги разстояния.
За тази цел изберете модел от серията ни Marathon.

Крос-тренировки - смесени тренировки, които използват разновидни упражнения, за да натоварят различни мускулни групи, така че постигнете балансирано развитие на тялото.Тренировките включват фитнес, баскетбол, кикбокс, зумба, кросфит, силови тренировки… в общи линии всяко аеробно упражнение, което включва движения на краката във всички посоки. Тези обувки имат по-широка основа на подметиките, за да предоставят повече стабилност.

Идеалните серии за тази цел са SKY RUN и CROSS.

SKY RUN SS са по-мрежести и осигуряват по-добра вентилация.

SKY RUN EVO са по-затворени и са подходящи за по-студено време или ако тренирате на мокра настилка.

Стандартния SKY RUN е баланс между двете серии.

Тези 3 модела от серията SKY RUN са подходящи, както за тренировка, така и за ежедневието. Също така повечето ни редовни клиенти споделят, че SKY RUN са едни от най-удобните маратонки, които някога са носили.

CROSS серията се отличава с множеството малки секции за по-гъвкъва подметка и е създадена за активно спортуващите. Всички модели от тази серия са с мрежеста материя за оптимална вентилация.

CROSS SS е най-новият модел от серията и е наследник на стандартния CROSS.

CROSS MOTION също са нов модел маратонки от тази серия и са създадени с иновативната технология Flyknit. Перфектни за активен начин на живот. Моделът е конструиран изцяло за нуждите на спортуващите хора. Горната част е изработена от плетени нишки с висококачествена материя (тип чорап). Подходящи за всички спортове и особено бягане.


Следващите в списъка са обувките за...

Офроуд

Серията ни за този вид активност се казва DISCOVERY.

Това са обувки предназначени за изкачване или бягане в пресечени местности, които изискват добър захват към неравна, мокра или хлъзгава настилка. Тези обувки обикновено са по-тежки (но не прекалено) от маратонките за бягане, защото се използват изключително здрави материали, които да издържат на високи натоварвания и груби настилки. Например, за подметката се използва гума, вместо лекият материал, който се среща в другите ни серии, за да се намали риска от подхлъзване при мокри или хлъзгави повърхности. Има специален грайфер, даващ допълнителна стабилност при изкачване и слизане и подметка, която защитава пети и пръсти.
След казаното до тук се надяваме, че сега въпросът "Кой вид маратонки да избера?" не е толкова труден за отговаряне.

Всичко зависи от рутината на ежедневието и тренировките ви. И с тези съвети и напътствия ще знаете точно какви маратонки да изберете.

Всички споменати модели в статията можете да намерите на следните линкове:

И още един съвет:
Ако обичате по равно и трите активности (Ходене, Тренировки и Офроуд) е умно да имате по един чифт за всяка от трите типа дейности.
Ползите на това са, че ще избегнете бързото износване, ако използвате само един чифт обувки за всички дейности. Ако гледате в дългосрочен план, ще ви излезе по-изгодно да имате по един чифт за всеки вид натоварване.
Всеки тип маратонки е проектиран с мисълта за дейността, за която е подходящ и за да бъде максимално ефективна в нея, може да не издържи на напрежението на друга или миксирането на активности. Затова хората, които използват за бягане обувки, които са предназначени за ходене са принудени да купуват маратонки по-често.
Надяваме се, че статията е била полезна. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на лично съобщение във Facebook, като кликнете тук или директно посетите един от магазините ни (за локациите кликнете тук).
Човек от екипа ни ще помогне допълнително, за да направите правилният избор за маратонки, така че да имате по-приятни разходки, по-удовлетворяващи тренировки и по-забавни екстремни изживявания.

Очаквайте още статии от нас със съвети и трикове от света на спортната екипировка.
За да научите първи за следващия материал, абонирайте се за имейлите ни, чрез формата отдолу.